komen

June 29, 2008

PostHeaderIcon Manfaatkan Blog Anda

Tahniah rakan-rakan kaunselor dari seluruh Malaysia yang telah menghadiri mesyuarat e-Kaunseling di Goldcourse minggu lepas. Dan TAHNIAH sekali lagi atas inisiatif mweujudkan blog. Sesungguhnya manfaat dari kewujudan blog akan anda rasakan setelah semakin lama anda bersamanya. Disini saya sarankan beberapa perkara sebagai langkah kedepan setelah anda mempunyai blog.

1. War-warkan alamat blog anda kepada semua ibu bapa, guru-guru dan murid melalui perhimpunan, berita sekolah, buletin dan sebagainya, agar mereka melawat blog anda. Jangan malu dengan tampilan blog awal anda, memang begitu dan biar mereka melihat perubahan blog anda dari sehari ke sehari.

2. Masukkan semua tugasan anda dan apa yang berlaku di sekolah anda setiap hari, jangan lupa ambil gambar, ini menjadikan blog anda semakin menarik.

3. Letakkan kotak dialog dalam blog anda, kotak dialog ini boleh didapati dengan melawati mana-mana blog yang tersedia kotak tersebut, cari perkataan free shoutbox, klik disitu dan buatlah pendaftaran. Copy html mengikut CD power point yang telah dibekalkan.

4. Buatkan link antara blog anda dengan blog rakan2 yang lain. Caranya buka dashboard_Add page Element_Add Link List_masukkan alamat blog rakan anda dan taip nama mereka, klik save.

5. Letakkan juga foto anda sebelah kiri blog, ini biar lebih menarik dan orang akan kenal siapa pemilik blog ini.

6. Bersabar lah sedikit, kelak masalah yang besar pada anda, sebenarnya bukanlah besar pun...Cuma kita yang belum tahu.

OK Selamat mencoba, jangan lupa hantarkan emel pada saya sekiranya anda menghadapi apa-apa masalah. Alamat emel afraima@yahoo.com atau sms 013-264-1189. Jadikan hari ini lebih baik dari semalam dan esok lebih dari hari ini.

Apa cerita di sana?


Free chat widget @ ShoutMix

Renungan


Bunga-bunga dunia
hanyalah tipuan
walaupun gemerlap dengan hiasannya
Kebaikan yang terbesar
hanya nanti di akhirat
Aunbin Abdillah


Biarkan hari-hari
bertingkah semaunya
Buatlah diri ini rela ketika
Ketentuanya bicara
Dan jangan gelisah
Dengan kisah malam
Tidak ada kisah
Didunia ini yang abadi
Imam Syafi'i

Iman itu laut
Cintailah ombaknya
Iman itu api
Cintailah panasnya
Iman itu salju
Cintailah dinginnya
Iman itu sungai
Cintailah arusnya

Hidup ini penuh liku-liku
Ada suka dan ada duka
Dari itu jadilah insan yang bertakwa
Agar dapat mentadbir dengan bijaksana

Blog Archive