komen

February 9, 2008

PostHeaderIcon Maju Setepak Lagi

09 Feb 2008. Al-hamdulillah, hasrat mencipta blog sudah pun tercapai, bahkan blog kaunselorlangat hari ini menjadi alias laman web yang berbayar lain. Kita sedang berusaha menjadikan blog Langat sebagai tempat rujukan utama bagi rakan-rakan kaunselor seluruh daerah di Hulu Langat dan Selangor amnya, sementara mereka juga dalam proses pembikinan blog.

Dengan itu, andai tuan-puan merasakan ada kekurangan dalam blog ini, seperti bahan apakah yang sangat diperlukan oleh rakan-rakan kita, sedang tidak ada dalam blog ini, anda boleh membuat saranan dan andai kata tuan sendiri memiliki bahan tersebut, bolehlah upload-nya (hantar) ke emel afraima@yahoo.com.

Bahan anda akan dilink kan ke blog ini. Saya ingin membawa satu hadis yang maksudnya ;

"Barangsiapa yang mengajar orang lain suatu kebaikan, dia akan mendapat pahala seperti yang orang melakukannya, manakala barangsiapa mengajar orang lain suatu kejahatan, dia akan mendapat dosa daripadanya"

Artinya; kebaikan yang kita lakukan kita akan dapat pahala, dan kebaikan yang orang lain buat hasil dari tunjuk ajar kita, pun kita dapat pahalanya, sehingga dia ajar kembali pada anaknya, muridnya, dan seterusnya, sebaliknya, jika kita mengajar orang lain, atau tak mengajar, tapi sikap tak baik kita ditiru orang lain, kita akan mendapat sahamnya juga macam pahala tadi. Sedang kita sudahpun tiada lagi dibumi ini, kita berada jauh dalam lipatan bumi, sedang kejahatan yang kita buat ditiru orang, sehingga ditiru lagi orang lain, dosanya sampai pada kita juga.

Bagi kekawan yang belum memiliki blog, semua nota sudahpun ada dalam blog ini. Tinggal anda menelitinya saja. Semalan saya sudah kumpul data rakan seluruh Langat.Nampaknya dari 88 buah sekolah, hanya 30 orang lebih rakan kita yang ada emel. Selebihnya kita tak tahu sama ada mereka sengaja menyembunyikan emel takut orang nak mengorat atau memang masih kosong tentang emel-emelan ini. Dan yang ada emel pun, kita masih tertanya-tanya, apa betul dia orang sering melihat surat yang dihantar padanya?? Bagi Puan Nyai dari Langat, emel anda sudapun ada.

Mari bantu blog Langat untuk maju lebih jauh ke depan. Untuk Kita Jua.

Salam Hormat,Pengerusi Majlis Guru Bimbingan & Kaunseling Sek.Rendah DHL

Apa cerita di sana?


Free chat widget @ ShoutMix

Renungan


Bunga-bunga dunia
hanyalah tipuan
walaupun gemerlap dengan hiasannya
Kebaikan yang terbesar
hanya nanti di akhirat
Aunbin Abdillah


Biarkan hari-hari
bertingkah semaunya
Buatlah diri ini rela ketika
Ketentuanya bicara
Dan jangan gelisah
Dengan kisah malam
Tidak ada kisah
Didunia ini yang abadi
Imam Syafi'i

Iman itu laut
Cintailah ombaknya
Iman itu api
Cintailah panasnya
Iman itu salju
Cintailah dinginnya
Iman itu sungai
Cintailah arusnya

Hidup ini penuh liku-liku
Ada suka dan ada duka
Dari itu jadilah insan yang bertakwa
Agar dapat mentadbir dengan bijaksana

Blog Archive